Genetische informatie ligt opgeslagen in het DNA. Fragmenten van het DNA noemen we genen. Genen bevatten codes van erfelijke structuren.

Epigenetica beschrijft de invloed van de omgeving op de genen. Omgevingsfactoren hebben namelijk invloed op erfelijke eigenschappen en op hoe deze eigenschappen zichtbaar worden. Een eeneiige tweeling is bijvoorbeeld genetisch identiek, maar er zijn wel degelijk verschillen. De expressie van genen bij eeneiige tweelingen kan enorm verschillen. De processen en mechanismen die hierbij een rol spelen horen bij epigenetica. Het gaat om omkeerbare erfelijke veranderingen in de gen functie; zonder wijziging in het DNA van de celkern. Met andere woorden het zijn zaken die je zelf kunt beïnvloeden.

Epigenetische factoren staan eigenlijk “boven de genen”. Dit zijn alle factoren in de ruime omgeving van de genen, die in staat zijn genetische processen te beïnvloeden.

Epigenetische factoren zijn bijvoorbeeld voeding (zowel de kwantiteit als de kwaliteit), lichaamsbeweging en de huisvesting van een paard. Al deze factoren beïnvloeden de genetische processen en bepalen de expressie van de genen. Met andere woorden het ene paard met genetische aanleg voor beengebreken zal nooit last krijgen terwijl een ander paard, met minder erfelijke aanleg voor beengebreken, juist veel problemen heeft.

Wil je meer over dit onderwerp weten neem dan contact met ons op