Wat is de reden dat je een paard krachtvoer (brok) geeft? En wat is het effect van brok op de biochemische processen in een paard?

In de meeste krachtvoeders zitten granen. Granen bevatten veel geconcentreerde koolhydraten in de vorm van zetmeel. Deze komen in één keer vrij in het lichaam van het paard, wat een plotselinge stijging van het glucose gehalte in de bloedbaan betekent. Bij een hoge bloedsuiker spiegel worden allerlei processen opgestart om de bloedsuiker te reguleren.

Ruwvoer in de vorm van langvezelig en celluloserijk gras, veldkruiden, bladeren, takken, wortels en knollen leveren het paard vezels, secundaire plantenstoffen en koolhydraten. Deze koolhydraten komen gereguleerd gedurende de dag vrij. Waarbij de bloedsuikerspiegel veel constanter blijft, en er geen aanleiding is voor bloedsuiker regulatie.

Welke effecten hebben de bloedsuiker regulerende processen op de gezondheid van een paard? Is een paard zijn spijsvertering hier op ingesteld? En kan je paard de stoffen in het krachtvoer wel opnemen? Of start je juist ongewenste processen op in het lichaam van je paard?

In de natuur is alleen in de zomer koolhydraatrijk voedsel te vinden voor paarden. Krachtvoer creëert als het ware een "eeuwige zomer" voor het paard.  

Naast bovengenoemd punt spelen er nog meer zaken een rol in onze benadering van krachtvoer: o.a. zuur/basen evenwicht, urinezuur, lactaat, antinutriënten en mycotoxinen. Wil je hier meer over weten? De themadag voeding gaat hier uitgebreid op in.

Wil je meer over dit onderwerp weten neem dan contact met ons op.