Voorkomen is beter dan genezen. Een natuurlijke leefwijze geeft de beste bescherming tegen ziektes. Wanneer een paard zo natuurlijk mogelijk leeft zal zijn adaptogene capaciteit groot zijn. Wat o.a. betekent een laag stress niveau en een hoge weerstand.

Qua voeding geeft een natuurlijke leefomgeving een gevarieerd aanbod. Er is per seizoen een wisselend aanbod. Zowel de planten verschillen als de beschikbaarheid en hoeveelheid. Volgens het bekende  "hapje stapje" principe eet een paard in zijn omgeving. Als herbivoor eet een paard vooral lang vezelig celluloserijk gras of hooi, veldkruiden, bladeren, knollen, wortels, struiken, takken etc. Deze producten leveren het paard cellulosevezels, secundaire plantenstoffen en koolhydraten. 
Koolhydraten zijn brandstof en ze worden omgezet in glucose. Glucose is met name nodig als brandstof voor het centrale zenuwstelsel en de rode bloedlichaampjes. De koolhydraten uit dit lange vezelige ruwvoer komen gereguleerd (gespreid over de dag) vrij in het lichaam.

En wat hebben wij als moderne mens daar van gemaakt voor paarden? Regelmaat d.m.v. vaste voertijden, vaste hoeveelheden voer en weinig variatie in voer, in combinatie met een droge stal, een deken op, weinig sociaal contact en vaak weinig vrije beweging.

Hoe goed ze ook bedoeld zijn deze zaken, ze gaan tegen de natuur van een paard in. De biochemische processen verlopen niet meer zoals ze horen, wat een negatief effect heeft op de gezondheid van een paard.

Natuurlijk begrijpen wij ook dat niet iedereen de meest ideale omstandigheden voor handen heeft. En dat we leven in de huidige maatschappij. Daarom zien wij het als onze uitdaging om te kijken waar we, binnen de mogelijkheden, veranderingen kunnen doorvoeren die het zelfgenezend vermogen weer versterken. Zodat de negatieve gevolgen van de wijze waarop we tegenwoordig vaak paarden houden en voeren tot een minimum beperkt kunnen blijven, en de biochemie van een paard weer in zijn oorspronkelijke richting kan functioneren. Voeding is een goede start in dit proces! Omdat voeding direct invloed heeft op de biochemie van een paard.

Natuurlijke voeding is heel individueel. Er spelen een hoop zaken een rol bij het bekijken wat een paard nodig heeft. Hoeveel werk doet een paard? Is zijn spijsvertering op orde? Wat is de kwaliteit van zijn hoeven? Hoeveel stress heeft een paard? Welk ras is het en waar komt het paard oorspronkelijk vandaan? Allemaal zaken die direct met natuurlijke voeding te maken hebben.

Onze themadag_Natuurlijke voeding gaat uitgebreid op deze en nog vele andere aspecten van voeding in.

Wil je meer over dit onderwerp weten neem dan contact met ons op.