Chronisch progressief lymfoedeem, kortweg CPL

Vanwege ons specialisme Manuele Lymfe Drainage bij Paarden zijn we extra betrokken bij de aandoening CPL. Het raakt zowel ons kPNI hart als onze ruime ervaring en uitgebreide kennis van het lymfesysteem van een paard! Alle reden dus om hier ons vizier op te richten.

Steeds vaker zie je (met name) koudbloeden met CPL. De diagnose betekent vaak het hopeloze einde van een lange zoektocht waarin niets echt helpt. Bovendien zijn de vooruitzichten bij de diagnose CPL niet rooskleurig en stelt het eigenaren voor moeilijke keuzes. Toch zijn er ook uitdagingen bij de diagnose CPL!

Wat is CPL precies?

Chronisch progressief lymfoedeem wordt gezien als een chronische ziekte van de lymfebanen. Met name van de lymfebanen in de benen. De ziekte manifesteert zich vaak als eerste in de kootholte, waar verschijnselen van "mok" te zien zijn. Dit gaat samen met verdikking en plooivorming van de huid. Geleidelijk worden de plooien duidelijker en dikker en ontstaan er kloven. De kloven zijn bedekt met schilferige korsten, die soms open gaan en slecht helen. De huid wordt langzaam steeds dikker en de plooien, kloven en korsten verspreiden zich. Ze bloeden snel. De huid verdikt en wordt stug en hard. De benen voelen hard aan en er vormen zich harde grote knobbels.

Onze visie op CPL:

In onze visie is Chronisch Progressief Lymfoedeem een aandoening die vanuit meerdere verstoorde orgaansystemen ontstaat. Het lymfevatenstelsel en haar functioneren kan niet los gezien worden van andere lichaamsprocessen.

CPL is volgens ons een aandoening waarbij er naar meerdere zaken gekeken moet worden. Bovenstaande is van invloed maar ook beweging en huisvesting spelen een rol. De aanleg om CPL te ontwikkelen is bij koudbloeden groter, maar de omstandigheden bepalen of een paard werkelijk CPL ontwikkelt en in welke mate. Daarmee is het volgens onze visie deels een epigenetische aandoening, wat concreet betekent dat je er zelf in een bepaalde mate invloed op uit kunt oefenen. De fase waarin het paard zit op het moment dat je de behandeling start bepaalt natuurlijk het uiteindelijke resultaat.

Voor wie is deze praktijkdag CPL?

Deze praktijkdag CPL is niet specifiek voor MLD therapeuten, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in CPL. Bijvoorbeeld voor eigenaren die een paard hebben met CPL. De onderwerpen worden helder en duidelijk uitgelegd. Deze dag bestaat voor een deel uit een stuk theorie over CPL. Daarnaast zit deze dag vol met praktische tips over alles wat je kan doen om de CPL te ondersteunen. In de middag gaan we ook daadwerkelijk naar de paarden om praktische uitleg te geven over wat je kan doen om je paard te helpen. We nemen een aantal producten mee en geven daar ook uitleg over.

Les data en kosten

Deze praktijkdag CPL geven we op diverse data en locaties. Kijk hiervoor in onze agenda.  De dag duurt van 09.30 tot 17.00 uur. Vanaf 09.00 ben je welkom en staan de koffie en thee klaar.

De kosten zijn € 114,95 (incl. BTW) per persoon. De koffie en thee zijn gratis, vergeet echter niet zelf een lunch mee te nemen. Wil je je aanmelden? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier op onze site.