Dit is de basis van de voeding voor het paard. Goed ruwvoer is van essentieel belang. Een paard hoort een groot deel van de dag bezig te zijn met het "verzamelen" van voer. Zijn spijsverteringsstelsel is hierop speciaal afgestemd: het verteren van ruwe celstof. Kleine hapjes gedurende de hele dag door, waardoor het spijsverteringsstelsel telkens kleine porties te verwerken krijgt.

Ruwvoer wat rijk is aan structuur biedt het paard vezels. Deze vezels bestaan uit stoffen die van groot belang zijn voor het paard zijn spijsverteringsproces. Als de spijsvertering op orde is kan een paard zelf een aantal vitamines aanmaken. Daarnaast is een paard in staat om zijn eigen eiwitten te maken. Voor al deze processen is ruwvoer de basis.

Ook bij ruwvoer geldt: het bodemleven bepaalt de gehaltes in het gewas! Een biologische benadering van het bodemleven geeft een resultaat dat beter is afgestemd op de behoeftes van een paard. Terwijl kunstmest, eenzijdig bodemgebruik en gemanipuleerde grassoorten het voer negatief beïnvloeden.

Over dit onderwerp is zoveel te zeggen dat we hier speciale aandacht aan besteden bij de themadag voeding.

Wil je meer over dit onderwerp weten neem dan contact met ons op.