Soms is het onvermijdelijk om tijdelijk supplementen in te zetten om het niveau van een bepaalde stof weer op het gewenste peil te krijgen. Maar hoe zorg je dat je door middel van het inzetten van supplementen ook daadwerkelijk het gewenste resultaat krijgt?!

Het inzetten van supplementen is niet vrijblijvend. Hiermee oefen je invloed uit op de biochemische processen in het paard. Je geeft een supplement aan je paard omdat je hem gezond wilt houden. Wat er intern in een paard gebeurt bij het inzetten van een supplement is niet altijd goed zichtbaar en daarom is voorzichtigheid geboden. We zullen aan de hand van een voorbeeld met vitamine C illustreren wat we bedoelen.

Een supplement met daarin bv vitamine C in een onnatuurlijke (en dus goedkope) vorm zal niet het gewenste effect hebben. Sterker nog dit zal juist een aantal zaken binnen de spijsvertering verstoren!  Terwijl dit allemaal niet zichtbaar is aan het paard.

In de natuur zit vitamine C in planten die ook bioflavonen bevatten. Deze plantaardige antioxidanten versterken de werking van vitamine C, beschermen vitamine C tegen afbraak en zorgen voor een betere opname. De verbindingsvorm van vitamine C in een plant is meestal een mineraalascorbaat. Dit betekent dat vitamine C gebonden is aan mineralen zoals magnesium, kalium en zink. Dit zijn organische mineraalverbindingen die goed opgenomen worden omdat ze op celniveau herkend worden als stoffen die thuis horen in het systeem. Zie ook Orthomoleculair. In deze vorm is vitamine C pH neutraal en zal geen negatief effect hebben op de maag en de darmflora. En het plantje  (bv Taraxacum / Paardenbloem) levert intracellulair ook nog mineralen zoals magnesium, kalium en zink. Naast silicium, mangaan, ijzer, vitamine A, B en D.  Alle stoffen in de gehele plant (secundaire plantenstoffen) ondersteunen elkaar dus en geven het paard veel meer dan alleen vitamine C.

In een supplement zit vaak vitamine C als ascorbinezuur. Dit is de goedkopere variant. Het is niet gebonden aan een mineraal (en vaak zitten er ook geen bioflavonen bij) waardoor de opname slecht verloopt.  Ascorbinezuur  wordt als het "blijft hangen" in de darmen omgezet in glucose. Dit heeft direct invloed op de zuurgraad (pH) in de darm  en daarmee op alle processen binnen de spijsvertering bij het paard.

Een gezond paard maakt zelf vitamine C aan in zijn darm. Om dit te maken heeft een paard uiteraard wel een gezonde darmflora nodig. Omdat veel factoren van invloed zijn op de darmflora kan er in dit proces makkelijk een verstoring optreden. De pH is hierbij een hele belangrijke factor!

Supplementen zijn een enorme markt geworden. Inspelend op emotie beroeren ze ons aankoopgedrag. Maar als je niet heel goed oplet dan geef je jouw paard (met alle goede bedoelingen)  stoffen waar je zijn lichaam juist mee belast, waardoor in sommige gevallen zelfs de situatie verslechtert.

Onze themadag voeding gaat uitgebreid op deze en nog vele andere aspecten van voeding in.

Wil je meer over dit onderwerp weten neem dan contact met ons op.